Руски дом

Деца са Косова и Метохије у гостима код Руског дома

У оквиру Међународног дана заштите деце Руски дом је организовао хуманитарно-просветну акцију са дводневним културним програмом за децу са Косова и Метохије. Гости Руског дома у Београду била су деца са одличним успехом из основних школа „Краља Милутина“ у Грачаници, „Миладин Матић“ из Лапљег села, „Свети Сава“ из Сушице, „Стаја Марковић“ из Штрица, као и ученица Приштинске гимназије и полазници креативних и образовних курсева Дома културе Грачаница – глумци аматерског позоришта „Јанићије Поповић“.
Коорганизатор посете је Дом културе у Грачаници.
У оквиру хуманитарно-просветне акције деца су посетила Музеј Николе Тесле, где су се упознала са изумима и невероватним достигнућима Николе Тесле, видела оригинална писма, рукописе, фотографије и личне предмете великог научника.
Посебно је госте са Косова и Метохије одушевила величанственост и ентеријер Храма Светог Саве. Деца су пажљиво слушала о историји Храма и дивили се јединственом раду на мозаику у куполи Храма Светог Саве. Културни програм је настављен у просторијама Руског дома, где су деца сазнала о историји руског културног центра, након чега су присуствовала концерту уприличеном поводом Међународног дана заштите деце у оквиру „Вернисажа руске културе“ у Руском дому.
Други дан просветне акције почео је у београдском Зоолошком врту. Водичи су организовали занимљиву екскурзију по зоолошком врту уз могућност да се деца ближе упознају са животињама, након чега су деца отишла на екскурзију у Војни музеј где су сазнали много нових историјских чињеница, које ће им користити током испитивања у школи. Гости са Косова и Метохије су посетили и Калемегданску тврђаву, као и прошетали старим београдским улицама. Хуманитарно-просветну акцију је подржало руководство ресторана „Колиба Гоце и Рената“, који су гостољубиво примили децу и послужили специјалитетима свог ресторана.
По завршетку хуманитарно-просветне акције деци су уручени поклони.
Руски дом изражава огромну захвалност руководству и водичима Музеја Николе Тесле, Храма Светог Саве, београдског Зоолошког врта, Војног музеја и ресторана „Колиба Гоце и Рената“ на подршци и учешћу у хуманирано-просветној акцији Руског дома.