Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

О заштити међународног хуманитарног права – на састанку српских и италијанских правника у Руском дому

Састанак одржан данас у Руском дому следећа је степеница у низу корака предузетих у циљу заштите хуманитарних права жртава НАТО агресије на Југославију 1999. године.
Процес је започет у мају ове године Међународном конференцијом „Вороњеж-Рим-Београд“ Дома новинара у граду Вороњежу, Руског дома у Риму и Руског дома у Београду, на којој је осуђен злочин агресије Северноатлантске алијансе на СР Југославију, супротно свим нормама међународног права.
Оснивање Иницијативног одбора Центра за обнову међународног права друга је фаза процеса који је настављен конференцијом „Положај и права лица, осуђених пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију“ у Руском дому.
На данашњој конференцији, руководилац Центра, познати српски адвокат Горан Петронијевић, позвао је италијанског адвоката Анђела Тартаља и његове колеге да се прикључе раду Центра како би заједнички наставили борбу за поштовање међународног хуманитарног права.
Анђело Тартаља, који је на суду доказао узрочно-последичну везу између осиромашеног уранијума и обољења од канцера италијанских војника који су били распоређени у мировној мисији на КиМ, послужио је за пример српском колеги, адвокату Срђану Алексићу, који је у текућој години поднео Вишем суду у Београду приватну тужбу против НАТО-а, са захтевом за одштету због тровања осиромашеним уранијумом.
Током три месеца НАТО бомбардовања Југославије, муниција са 15 тона осиромашеног уранијума бачена је на територију Југославије. Тиме је ова држава заузела прво место у Европи по броју оболелих од карцинома.