Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

У Нишу уприличена меморијална манифестација у знак сећања на 80. годишњицу почетка Великог отаџбинског рата

22. јун 1941. један је од најтрагичнијих датума у историји Русије. Током четворогодишњег Великог отаџбинског рата, земља је изгубила десетине милиона људских живота.

Поводом 80. годишњице од почетка овог трагичног догађаја, на Дан сећања и жалости, када је фашистичка Немачка без објаве рата напала Совјетски Савез, у Србији су одржане манифестације уз учешће руских сународника, али и српских пријатеља. У знак сећања на догађаје који су се одиграли пре осамдесет година, у многим градовима Србије положено је цвеће на спомен-обележја и споменике совјетским војницима који су, испуњавајући своју дужност, дали животе за слободу братске Југославије.

Централна манифестација одржана је у Нишу. Овде је по иницијативи Руског дома у сарадњи са градским властима организован свечани меморијални програм уз учешће Амбасадора Русије у Србији Александра Боцан-Харченка, руководиоца Федералне агенције „Россотрудничество“ Јевгенија Примакова, директора Руског дома Јевгенија Баранова, руководства локалних власти Ниша, Пирота, Алексинца, представника Војске Србије, Руско-српског хуманитарног центра у Нишу, друштава српско-руског пријатељства и руских сународника – учесника ауто-каравана „Памтим и поштујем!“. Након интонирања химни Србије и Русије, положени су венци на споменик палим совјетским војницима у парку спомен-комплекса – некадашњег концентрационог логора ,,Црвени крст“.

Руководилац Россотрудничества Јевгениј Примаков је овом приликом истакао да је на иницијативу Руског дома о садњи меморијалне алеје са брезамa град Ниш покренуо пројекат комплетног преуређења парка у оквиру меморијалног комплекса: због тога није било никакве сумње где ће 80. годишњица почетка страшног рата бити обележена.

Званичници су нагласили значај једне историјске чињенице, а наиме: напад Немачке на Југославију у априлу 1941. године одложио је агресију на Совјетски Савез за три месеца. Овај страшан дан се не сме заборавити: ово је наша заједничка историја и сећање које морамо чувати.