Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Тестирање из руског језика као страног у Зрењанинској гимназији

Дана 21. јуна у Зрењанинској гимназији су запослени Руског дома и Центра за језичко тестирање Државног универзитета у Санкт Петербургу су одржали сертификационо тестирање из руског језика као страног.

Гимназија је основана 1846. и испрва се у њој предавало на мађарском језику, тек су 1918. године прешли на српски језик. У овом тренутку Гимназију похађа преко 1000 ученика. Поред других страних језика, ученици имају могућност да уче и руски језик као други страни. Гимназијалци могу да наставе да уче и усавршавају руски језик, који су почели да уче још у основној школи, а могу и да изаберу руски као нови страни језик и да га уче од почетка, што је велика реткост у образовном систему Србије. Тако су 2020/2021. школске године сертификациони испит на нивоу В1 полагали 6 ученика, који су почели да уче језик пре само 3 године.

У Гимназији се руски језик предаје на веома високом нивоу. Ученици су више пута заузимали висока места на различитим републичим и међународним такмичењима из руског језика, а неки матуранти су наставили своје образовање на руским универзитетима.