Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Сарадње са омладинским организацијама у Србији се проширује

У Руском дому данас је одржан састанак са представницима омладинских организација Машинског факултета Универзитета у Београду.

Представница Савеза студената Машинског факултета задужена за међународне односе Миа Брзаковић и председник Студентског парламента Машинског факултета Алекса Остојић упознали су запослене културног центра задужене за омладинску политику са радом и програмима ових организација.

Било је драго чути да међу студентима једне од најстаријих образовних институција у земљи има доста младих људи који исказују интересовање за Русију, њену културу, образовање, желе да науче руски језик и учествују у програмима студентске размене са Русијом. Савез студената Машинског факултета у сарадњи са партнером Руског дома – Филолошком факултетом Универзитета у Београду већ дужи низ година успешно реализује програм „Студент студентима“, у чијем се оквиру одржавају бесплатни курсеви руског језика које за своје колеге изводе студенти завршних година Филолошког факултета. Узимајући у обзир да сваком годином интересовање студената ,,Машинца“ за курсеве руског језика расте, појавила се идеја о проширивању ове образовне платформе и на Руски дом. Захваљујући посебном програму Министарства просвете и науке Руске Федерације који пружа странцима бесплатно образовање на руским универзитетима, а чија је координација у Србији поверена Руском дому, међу студентима који су наставили даље образовање у Русији има и младих са Машинског факултета.

Запослени Руског дома су овом приликом представили младима пројекат ,,Нова генерација“, који је омогућио десетини успешних младих људи из Србије да боље упознају Русију, представе своје пројекте и иницијативе и успоставе контакт са представницима омладинских организација из целог света.

Учесници састанка су одредили правце сарадње, која се, између осталог, односи и на информативни рад.