Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Београд дочекao театар „Опера Санкт Петербурга“ овацијама

У оквиру гостовања у Србији, трупа театра „Опера Санкт Петербурга“ представила је на сцени Народног позоришта у Београду „Електру“ Рихарда Штрауса, а у „Мадлениануму“ „Есмералду“ Александра Даргомижског и гала концерт.

„Српска публика увек са великим интересовањем дочекује Државно камерно музичко позориште ,,Опера Санкт Петербурга“. Представе театра проткане су посебном продуховљеном енергијом стварања и празничном атмосфером. ,,Опера Санкт Петербурга“ увек нуди публици богат и занимљив програм, захваљујући коме је театар стекао углед  културне установе познате по упечатљивим поставкама, несвакидашњим уметничким експериментима и неочекиваним решењима, што је, несумњиво, главна заслуга уметничког директора театра Јурија Александрова“, каже директор Руског дома Јевгениј Баранов. – ,,Опера Санкт Петербурга“ учествовала је у свечаностима поводом обележавања 150 година постојања Народног позоришта у Београду, а на његовој сцени су том приликом изведене представе које су освојиле Београђане и госте престонице вокалном вештином извођача, али и упечатљивом сценографијом и костимима. Гостовања театра у Србији су заиста леп и тражен догађај који доприноси очувању непролазних културних вредности и јачању међународне друштвене сарадње“.

„Београд је прва европска престоница где је представљена ,,Есмералда“ Александра Даргомижског“, прича уметнички директор и оснивач ,,Опере Санкт Петербурга“, народни уметник Русије Јуриј Александров. – Дело великог руског композитора незаслужено је заборављено, а ми смо га оживели и са великим успехом представили публици. ,,Електра“ се прилично често изводи у Европи за разлику од Русије. Ово је наша најактуелнија представа, која се ове сезоне премијерно изводи. Српска публика је обе представе поздравила са одушевљењем, добили смо заиста доста позитивних критика. Народно позориште у Београду и позориште ,,Мадленианум“ започели су преговоре о гостовању театра у наредној сезони. Наши наступи су увек праћени бурним аплаузима, а прави је успех када вас поново зову у госте“.

Поред позоришних наступа, у оквиру гостовања театра, у Руском дому одржан је мастер клас Јурија Александрова. Студенти Универзитета музичке уметности у Београду су током рада на аријама из опере „Јевгениј Оњегин“ Шетра Чајковског, које су сами изабрали, добили корисне савете редитеља из угла ауторског виђења извођења улога.

„Гостовање театра је одржано уз подршку Владе и Комитета за културу Санкт Петербурга. Изузетно ценимо пружену помоћ и могућности да представимо нашу културу у иностранству, изјавио је директор театра „Опера Санкт Петербурга“ Јевгениј Малигин. – Изражавамо захвалност Руском дому, Народном позоришту у Београду и „Медленијануму“  на многогодишњем пријатељству и срдачном дочеку“.

О театру:

Државни камерни музички театар „Опера Санкт Петербурга“ отворен је 1987. године и добро је познат у Русији и иностранству. Године 1998. ансамбл је стекао сопствену позорницу у вили барона фон Дервиза у Галерној улици бр. 33. Током последњих година представе Опере су успешно извођене у Француској, Грчкој, Србији, Финској, Летонији, Естонији, Пољској, Азербејџану, Казахстану и Турској. Уметнички руководилац и оснивач театра је народни уметник Русије Јуриј Александров.