Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Спомен кућа породице Толстојевих у Србији сведочиће о животу емиграната из Русије

Директор Руског дома Јевгениј Баранов данас се састао са руководством Аутономне покрајине Војводина. Овом приликом је разговарано о пројекту рестаурације куће потомака Лава Толстоја у Новом Бечеју која поседује значајан културни, историјски и туристички потенцијал. Покрајински секретар за привреду и туризам Ненад Иванишевић саопштио је да се пројекту прикључио и секретаријат за културу, а да је издвајање буџетских средства за културно-туристички центар – ,,Кућу Толстојевих“ – предвиђено за септембар.
Путем видео линка у раду састанка учествовао је заменик председника Државне думе Русије Петар Толстој. Он је подсетио да се у библиотеци Новог Бечеја чувају бројни документи и књиге које би могле постати део музејске поставке. Толстој је изразио спремност да пружи пуну подршку спровођењу овог пројекта и истакао да би у музејску збирку могле бити уврштене и личне ствари Толстојевих које чувају потомци у Москви.
Директор „Руског дома“ нагласио је да ће спомен кућа породице Толстојевих сведочити о целокупном наслеђу руске емиграције у Аутономној покрајини Војводина, подсетивши да је део породице Толстојевих живео у Вршцу, па се овом приликом обратио покрајинским властима да помогну у прикупљању информација о њој.
Нови Бечеј је почетком двадесетог века постао један од главних центара руске „беле“ емиграције. Овде је од 1920. године деловао женски Харковски институт царице Марије Фјодоровне који је изнедрио стотину питомаца. Руски дом је фебруара ове године поклонио градској библиотеци копије докумената и фотографије из своје архиве које сведоче о историји ове установе. Најпознатији ,,руски“ становници овог града били су унуци великог писца – Владимир Иљич и Илија Иљич Толстој. У једноспратној кући, у којој је Владимир Толстој живео са супругом Олгом и децом, сада се активно изводе грађевински радови. Покренути су на иницијативу мештана Новог Бечеја, Илеша и Имре Бечеј, а уз помоћ Руског дома, потомака породице чувеног писца и подршку локалних власти, планирано је да се овде отвори објекат који ће аутентично представити историјско сећање на руску емиграцију.