Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Здраво, Русијо! – снови се остварују

Лето које је носило са собом интересантна путовања, сусрете и нова познанства је прошло.

Уочи почетка нове школске године деца руских сународника из Србије, овогодишњи учесници програма „Здраво, Русијо!“, желела су да се путем писама и фотографија која су послала Руском дому захвале организаторима и поделе прегршт позитивних емоција и утиска које носе са путовања.

У Русију су отишли са жељом да се што ближе упознају са својом историјском домовином, њеним савременим животом, стекну нова пријатељства, информишу о могућностима образовања…

Нови концепт програма, који је ове године први пут примењен, показао се као веома успешан. Учесници програма из различитих земаља света су у складу са својим интересовањима подељени у међународне тимове, назване по истакнутим руским личностима које су оставиле значајан траг у области којом су се бавиле. Деца из Србији су била део тимова „Никулин“, „Кандински“, „Рахмањинов“, „Корољов“ и „Тарковски“. Организатори су тако успели да испуне један од својих најважнијих циљева –  спријатеље децу руских сународника из читавог света!

Богат и разноврстан програм осмишљен је за сваки тим понаособ. Државни историјски музеј, Државни музеј историје и књижевности „Александар Пушкин“, само су нека од места која су деца посетила. Велики утисак на њих оставила је Државна библиотека, чувена „Лењинка“, где су завирила у магацин библиотеке и прошетали се њеним читаоницама. Веома интересантна била је и посета Институту за нуклеарна истраживања у Дубни. Снажне емоције оставио је Музеј победе на Поклоној гори. Децу је угостио и један од градских театара, где је изведена представа рађена према мотивима чувене рок опере Ендрју Лојда „Исус Христ Суперзвезда“. Посета циркусу браће Запашних, сусрет са познатим руским уметницима Сергејем Безруковом и Гедеминасом Тарандом били су прави доживљај.

Недеља у Русији је брзо пролетела, а све емоције и утиске тешко је на прави начин исказати речима. Русију треба осетити и проживети!

… Ово је била најбоља недеља у мом животу!

… Хвала организаторима!

… Незаборавно путовање!

… Обавезно ћемо се вратити поново!