Руски дом

Изложба „Влад и исток“ по први пут у Руском дому у Београду

Свечано отварање изложбе познатог приморског уметника Игора Обухова одржано је 9. септембра у Руском дому у Београду.

Свечаном отварању присуствовали су представници Амбасаде Руске Федерације у Републици Србији, руководство Универзитета уметности у Београду, представници српских галерија и уметних удружења, као и учесници међународног пленера.

Изложба је посвећена граду Владивостоку, који је главни град Приморске територије, лучког града на Далеком истоку Русије. Историја Владивостока, подвизи његових становника, богата природа, јединствени архитектонски изглед града огледају се у сликама приморског уметника. Револуционарне и поморске приче аутор тесно испреплиће у лику главног јунака, дечака Влада.

Изложба представља не само аквареле, већ и украсне порцуланске плоче рађене техником сликања глазуром на порцелану. Године 2016. по први пут је у Приморској државној уметничкој галерији изложена изложба ауторског порцелана Игора Обухова „Влад и Восток“, посвећена је 160. годишњици Владивостока.

Његове радове цени руски галеристи, државни музеји, активно се излажу широм Европе и земљама азијско-тихоокеанског региона.

 

Игор Обукхов је ванредни професор одељења за сликарство и цртање Државног института уметности Далеког истока, члан Савеза уметника Русије, дописни члан Међународне академије за културу и уметност, члан међународног комитета „Азијског уметничког удружења“.