Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

„Културни полилог Далеки Исток – Србија“

У Владивостоку почетком септембра одржан је VI Источни економски форум, на којем је присуствовао руководилац Россотрудничества Јевгениј Примаков. У оквиру VI Источног економског форума одржава се Далекоисточни форум омладинске иницијативе „Андрејев град“, чије је руководство организовало продуктиван дијалог са српском публиком.

Руски дом у Београду учествовао је у телемосту „Владивосток–Београд“ и упознао се са учесницима Далекоисточног форума омладинске иницијативе. Млади лидери српских организација из Београда прикључили су се разматрању питања перспективе сарадње Србије и Далекоисточног региона Русије у сфери културе и образовања. Постигнути су договори о сарадњи омладинских организација и одржавања заједничких културно-просветних пројеката.

Са стране Владивостока били су: директор Далекоисточног форума омладинске иницијативе „Андрејев град“ О. Некрасова, декан уметничког факултета Далекоисточног државног института уметности Н. Попович, руководилац одељења за рад са омладином Приморске митрополије, руководилац пројекта „Андрејев град“ јереј Дмитриј Винокуров, председник управе међународног центра за очување и истраживање културно-историјског наслеђа Источне Европе „Меморијал“ (Некомерцијална организација – Србија) С. Глушченко.

Са српске стране били су: представници Центра за руско-српску сарадњу општине Вождовац Михајло Петровић, Александар Фира и Невена Ертић, координатор организације асоцијације РОСАМБЕР у Београду Ненад Давидовић. У онлајн режиму прикључили су се ученици и студенти српских образовних установа. На вези су били и заменик председника Међурегионалне фондације за подршку омладинских иницијатива „Татјанин дан – Приморје“ за питања међународне сарадње К. Некрасов и познати руски уметник из Владивостока Игор Обухов, чији се радови по први пут излажу у Руском дому у Београду од 9. до 20. септембра.

Активни руско-српски дијалог само је потврдио колико је важно развијати сарадњу без обзира на даљине!