Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Српско-турски рат 1876. очима руског уметника

Србију и Русију повезује стратешко партнерство: култура чини сарадњу две земље још богатијом. Овом мишљу били су прожети говори руских и српских званичника на догађају у Музеју поште у Београду.

Наиме, овде су данас одржана два дешавања: отворена је изложба „Василије Поленов: српски рат очима руског уметника“ и представљено филателистичко издање  поводом 145. годишњице доласка руских добровољаца у Србију и учешћа у Српско-турском рату 1876. године.

„И за Србију и за Русију ова изложба је право откриће. Пружа нам могућност да Србију сагледамо очима јединственог руског уметника Василија Поленова – добровољца и непосредног учесника ратних дешавања“, истакла је у свом обраћању Олга Јарилова, заменица министра културе Руске Федерације, изразивши наду да ће изложба бити занимљива за све који је буду посетили.

В.д. помоћника министра културе и информисања Републике Србије Данијела Ванушић подсетила је да је међу четири хиљаде руских добровољаца који су се борили у Српско-турском рату на страни Срба био и велики руски уметник, ,,ратник са палетом у руци“ Василиј Поленов, који је у својим цртежима и дневничким записима оставио драгоцено сведочанство о херојским ратним дешавањима. Управо је на основи његових скица припремљена и издата пригодна поштанска марка.

Данијела Ванушић је изразила уверење да овакви догађаји потврђују снагу и нераскидивост наших историјских и културних веза. В.д. директора Поште Србије Зоран Ђорђевић изразио је захвалност директору Руског дома Јевгенију Баранову на иницијативи и помоћи у осмишљавању и реализацији овог пројекта. Према његовим речима, марка представља  симбол борбе за слободу и пут кроз времене током којег су наши народи били заједно.

Међу почасним гостима у Музеју Поште Србије били су амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко, Кирил Тјурдењев, генерални директор компаније НИС а.д. Нови Сад, која је пружила подршку реализацији овог културно-историјског пројекта, као и Наталија Поленова, праунука уметника, директорка Музеја Василија Поленова. У састав поставке ушли су експонати који се чувају у фондовима Третјаковске галерије и Музејског комплекса Василија Поленов, као и одломци из ,,Дневника руског добровољца“, објављеног током 1877. године у часопису ,,Пчела“. На изложби су приказани и вредни експонати из фундуса музеја Удружења ,,Адлигат“, који сведоче о руском добровољачком покрету у Српско-турском рату.

Догађај је испратио велики број српских и руских медија.