Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Библиотечки фондови у земљи биће допуњени новим издањем

Заменик директора Руског центра за науку и културу у Београду Јевгениј Дјомин уручио је данас Народној библиотеци Србије комплет албума у издању Руског дома и Руског научног института у Београду, који је припремљен специјално за изложбу „Василиј Поленов: српски рат очима руског уметника“.

Изложба, посвећена 145. годишњици почетка Српско-турског рата 1876. године и доласка руског добровољачког покрета у Србију, свечано је отворена пре пар дана у ПТТ музеју у Београду у оквиру Дана духовне културе Русије у Србији.

Албум са ратним скицама Василија Поленова, великог руског уметника, академика и руског добровољца који се борио на страни Срба у Српско-турском рату, пружа јединствену могућност упознавања са непознатим радовима руског уметника, који се чувају у фондовима Третјаковске галерије и Музејског комплекса Василија Поленова, одломцима из његових „Дневника руског добровољца“.

Са иницијативом да се библиотечки фондови у Србији обогате овим новим штампаним издањем иступио је директор Руског дома Јевгениј Баранов приликом састанка са управником Народне библиотеке Србије Владимиром Пишталом.

Албум ће бити уручен бројним библиотекама у земљи, међу којима су и оне на Косову и Метохији.