Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Фото-документарна изложба о догађајима Првог светског рата представљена у Руском дому

Удружење ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца представило је у Руском дому изложбу „Прва српска добровољачка дивизија“. Поставку чине дигитализоване фотографије и документа тог периода.

На самом почетку, након интонирања химни Русије и Србије, присутнима се обратио председник Удружења Лазар Косановић. Изложбу је отворио државни секретар, заменик министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије, пуковник у пензији Миодраг Капор.

 

Прва српска добровољачка дивизија основана је 16. априла 1916. и бројала је 18.868 војника. Укључена је у састав 47. руског корпуса и упућена на фронт у Добруџи.

Одмах по избијању Првог светског рата 1914. године, у Србији се спонтано покренуо добровољачки покрет, а Београђани су били први који су добровољно ступили у српску војску да би се борили против аустроугарских снага. Њих су следили и многи Срби и Јужни Словени који су кренули у ослободилачки рат против двоглаве империје.

Аустроугарска је мобилисала велики број Срба који су живели у њеним тадашњим провинцијама Босни и Херцеговини и Крајини и упутила их на Источни фронт да се боре против Русије.

Руси су заробили многе од њих, а још више их се предало. Они су потом тражили да се као добровољци боре за Србију против Аустроугарске.

Тако је 1916. године у Одеси на Црном мору, у данашњој Украјини, настала Прва српска добровољачка дивизија.

Суорганизатори изложбе су Подворје Московске патријаршије у Београду, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије и Центар за националну политику.