Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Будући историјско-меморијални објекат „Кућу Толстојевих“ посетили потомци великог писца

Нови Бечеј су данас посетили Владимир Толстој, саветник за културу руског председника и Јекатерина Толстој, директор музејског комплекса Јасна Пољана.

Почетком двадесетог века Нови Бечеј је био један од главних центара руске „беле“ емиграције. Најпознатији ,,руски“ становници овог града били су унуци великог писца, такозвани српски Толстојеви – Владимир Иљич и Илија Иљич Толстој.

У једноспратној кући, у којој је Владимир Толстој живео са супругом Олгом и децом, у току су грађевински радови. Покренути су на иницијативу мештана, Илеша и Имре Бечеј, а уз помоћ Руског дома, потомака породице чувеног писца и подршку локалних власти, планирано је да се овде отвори објекат који ће аутентично представити историјско сећање на руску емиграцију.

Госте из Русије и руководство Руског дома примио је председник општине Нови Бечеј Саша Максимовић. Током састанка разговарано је о питањима културне и хуманитарне сарадње, као и о одржавању локалних објеката од историјског и меморијалног значаја, како за Србију, тако и за Русију.