Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Експерти о питањима и проблемима развоја сарадње младих са Балкана и из Русије

У оквиру покретања федералног пројекта ,,Тачка кључања“ Државног лингвистичког универзитета у Нижњем Новгороду одржан је округли сто ,,Балкански дијалог“ посвећен развоју међународне сарадње младих и етно дипломатији.

Састанак је одржан у мешовитом формату. Руски дом у Београду представили су Јевгениј Дјомин, заменик директора и Олга Голубева, начелница одељења образовних програма. Јевгениј Дјомин је истакао значај питања, покренутих на округлом столу, скренувши  пажњу на потребу развоја омладинских пројеката усмерених на јачање сарадње између руске и балканске омладине. Анатолиј Анишченко, руководилац одељења за међународне активности Државног лингвистичког универзитета, говорио је о побратимским везама Нижњег Новгорода и Бања Луке и о могућностима које се кроз ту сарадњу пружају младима.

Ради учешћа у округлом столу позвани су експерти:  проф. Јекатерина Ентина, заменица проректора за науку на Националном истраживачком универзитету ,,Виша економска школа“, Сања Миличевић, проф. на Универзитету у Бањој Луци и Миладин Митровић, руководилац представништва Императорског православног друштва у Републици Српској (Босна и Херцеговина). Он је  том приликом најавио отварање Центра за балканске студије при  Државном лингвистичком универзитету у Нижњем Новгороду и истакао да је планирано редовно одржавање округлих столова, дискусионих платформи и стручних скупова о питањима балканског региона.

Главна тема округлог стола била је сарадња младих. О реализацији пројеката из те области говориле су Марија Симић, директорка сектора за односе с јавношћу и маркетинг Организације српских студената у иностранству и Милена Петровић, руководилац удружења младих ,,Бисер Метохије“.

Раду округлог стола допринели су и студенти Државног лингвистичког универзитета и млади из Србије који студирају на локалним универзитетима. Вођење округлог стола поверено је Милени Нашпалић, студенткињи четврте године Државног лингвистичком универзитету у Нижњем Новгороду, смер ,,међународни односи“.

Организатори и учесници округлог стола изразили су наду да ће планирани састанци у оквиру Центра за балканске студије при Државном лингвистичком универзитету у Нижњем Новгороду допринети јачању сарадње Русије и балканских земаља.