Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Изложба „Повратак генерала: 145 година од доласка руских добровољаца у Србију“ данас је стигла у Ниш

Захваљујући овом изложбеном пројекту представљеном у Павиљону у Тврђави, Нишлије ће моћи да се упознају са  једном од страница заједничке српско-руске историје, сазнају каква је била улога руских добровољаца у ослобађању Србије од Османског царства у српско-турским ратовима друге половине 19. века после којих је уследило и признавање српске независности на Берлинском конгресу.

Отварајући изложбу, градоначелница Ниша Драгана Сотировски посебно је истакла да би било веома корисно да изложбу посете ђаци, јер ће овде пронаћи занимљивости којих можда нема у уџбеницима, сазнају више о учеснику ратних догађаја – пуковнику Николају Рајевском по коме је Лав Толстој створио лик Вронског.

„Са Амабасадом Руске Федерације и Руским домом у Београду радићемо на обележавању и заштити споменика који сведоче о историјској и братској повезаности наша два народа и наших држава“, – нагласила је Сотировски.

Изложба ,,Повратак генерала: 145 година од доласка руских добровољаца у Србију“ аутора проф. др Алексеј Тимофејев свечано је отворена септембра ове године у Историјском музеју у Београду у оквиру Дана духовне културе Русије у Србији. Поставку чине дигитализовани материјали из збирке Државног историјског музеја –  фотографије из албума „Успомене из Србије“, награде добровољцима, личне забелешке и преписка предводника руског добровољачког покрета генерала Черњајева са организаторима покрета Иваном Аксаковим и Николајем Рајевским.