Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

„Ратне приче са Кошара“ приказане на Међународном филмском фестивалу у Севастопољу

Од 23. до 28. октобра у Севастопољу се одржава 7. Међународни фестивал телевизијског и документарног филма духовног и моралног садржаја „Свети Владимир“. На конкурс се пријавило 303 филма, док је у програм фестивала ушло 85 остварења, међу којима и 9 страних. Победнике ће одредити стручни жири. Србију представља Горан Шимпрага, новинар, продуцент документарних филмова, генерални директор београдског медија центра ,,Руски експрес“.

У специјалној номинацији „Балканска пројекција“ приказан је документарно-играни филм Слађане Зарић „Ратне приче са Кошара“ (2020.), реализован у продукцији Радио-телевизије Србије и Министарства одбране (Војно филмског центра Застава филм).

Пројекцији филма у Севастопољу присуствовали су учесници ратних догађаја – пуковник у пензији Видоје Ковачевић, командант ратног штаба 63. падобранске бригаде, тешко рањен на Кошарама, војни лекар, анестезиолог Драгиша Љубинович и други.

Кошаре…Симбол одбране земље и државне границе .. једна од најсуровијих и најтежих битки у новијој српској историји….Битка, за коју они који су је преживели кажу да је била пакао на земљи. Како је све почело? И шта се на Кошарама дешавало? Документарни филм ,,Ратне приче са Кошара“ бави се хронологијом догађаја који почињу 9. априла 1999. године када су снаге УЧК-а напале државну границу Савезне републике Југославије из правца Албаније. Битка је трајала 67 дана и завршена је 14. јуна када се Војска Југославије након потписаног Кумановског споразума повукла са простора Косова и Метохије. 108 војника Војске Југославије погинуло је на Кошарама од снајперских метака, минобацача и забрањених касетних бомби… Просечна старост страдалих војника и официра је 25 година. Њихова трагична смрт је кроз сећања сабораца драматизована у филму. Снимљено је преко 70 саговорника из бројних јединица које су учествовале у бици на Кошарама.