Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Московски синодални хор поново пред српском публиком

Први сусрет српске публике са овим певачким колективом одржан је 2014. године у Руском дому. Према речима чланова хора, сваки њихов наступ у Србији дочекан је с посебном срдачношћу, а ово је један од разлога зашто се управо овде осећају као код своје куће.

Ове године Московски синодални хор слави 300 година постојања. Поводом значајног јубилеја, духовно певачко друштво обрадовало је љубитеље хорске музике са три концерта. Турнеја хора  отворена је у Врању. У  Саборној цркви Свете Тројице хор је извео дела духовне музике, обраде руских народних песама и српску традиционалну песму из Првог светског рата „Тамо далеко“. Сутрадан, хор је дочекан у Дому културе Пирот. Турнеја Хора завршена је у величанственом Храму Светог Саве, највећем православном храму на Балкану. Судећи по посећености концерата, позитивним коментарима публике и њиховој пропраћености у електронским и штампаним медијима, Московски синодални хор задржао је статус радо виђеног госта у Србији.

Наступи Московског синодалног хора у Србији одржани су у наставку манифестације „Дани духовне културе Русије у Србији“ под покровитељством Министарства културе Руске Федерације и уз подршку Руског дома у Београду.

 

Московски синодални хор је основан 1721. године указом Петра Великог. Укидањем руске Патријаршије 1700. године и основањем Светог синода, хор црквених појаца при Успенској саборној цркви Московског Кремља преименован је у Синодални. Репертоар хора су тада чинила искључиво дела духовне музике. На прелазу из 19. у 20. век, он постаје богатији увођењем световне музике и аранжмана руских народних песама. Многи руски композитори су наменски писали за Синодални хор. У његовим активностима учествовао је и Петар Иљич Чајковски. Данас је то мешовити хор који броји 80 чланова. Московски синодални хор је чест гост престижних концертних дворана у Русији и иностранству. Уметнички руководилац хора је Заслужни уметник Русије Алексеј Пузаков. Диригент – Михаил Котелников.