Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Историјско-документарна изложба ,,Да се не заборави!” представљена у Србији

Поводом 75. година од почетка Нирнбершких суђења у Галерији Руског дома отворена је историјско-документарна изложба „Да се не заборави!“. Поставку су припремили Руско историјско друштво, Фондација ,,Историја отаџбине“ и Федерална архивска агенција Руске Федерације.

„Веома нам је важно да покажемо да рат не чине само ратна дејства. Пре свега, то је политика геноцида над цивилним становништвом на окупираним територијама. Народе Совјетског Савеза и Југославије задесила је слична судбина. Архивска документа и фотографије у саставу експозиције   сведоче о злочинима нациста и њихових саучесника над цивилним становништвом током Другог светског рата са посебним акцентом на народе Југославије“, истакао је на отварању изложбе у Руском дому Константин Могиљовски, председник Управног одбора Руског историјског друштва, извршни директор Фондације ,,Историја отаџбине“.

Изложба је преведена на све европске језике и прилагођена свакој земљи где је планирано њено излагање. Део је пројекта „Злочин не застарева” чији је циљ очување сећања на цивиле који су страдали на окупираним територијама. Иницијатор пројекта је Јелена Цунајева, посланик у Државној думи Руске Федерације, копредседник Централног штаба Сверуског покрета ,,Бесмртни пук Русије“, која је била присутна на отварању изложбе.

Историјско-документарна изложба „Да се не заборави!“ отворена је у оквиру Међународног форума „Сећање на победнике“. Један је од доказа значаја извојеване победа над фашизмом у Другом светском рату.