Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Сећање на Други светски рат мора да живи! У Београду је почео са радом форум „СЕЋАЊЕ НА ПОБЕДНИКЕ“

Координатори шетње „Бесмртни пук” из Русије и других страних земаља, представници удружења руске дијаспоре и удружења грађана – преко сто учесника из четрдесет земаља света окупило се данас у Београду, у Руском центру за науку и културу, како би разговарали о консолидацији учесника овог друштвено-патриотског покрета и разради јединствених активности које ће допринети очувању сећања на хероје Другог светског рата и погинуле у борбама против фашизма.

Форум је отворен видео обраћањем Јевгенија Примакова. „Све док постоје ентузијасти попут вас, покушаји ревизије историје Другог светског рата осуђени су на пропаст. Догађај је одлична платформа за размену искустава, која ће користити раду на очувању историјске истине и популаризацији правих вредности које не зависе од времена и државе у којој живите“, истакао је руководилац Россотрудничества.

Међу уваженим гостима на отварању форума били су амбасадор Руске Федерације у Републици Србији Александар Боцан-Харченко, министар унутрашњих послова Републике Србије Александар Вулин, посланик у Државној думи Русије, копредседник Централног штаба Сверуског јавног покрета „Бесмртни пук Русије“ Јелена Цунајева, в.д. директора ЈП ,,Пошта Србије“ Зоран Ђорђевић. У својим обраћањима истакли су неприхватљивост тенденције која се појавила у последњих неколико година, а која се тиче ревизије резултата Другог светског рата. Руски амбасадор нагласио је да је ова тема веома актуелна у свету, о чему сведочи и усвајање на Генералној Скупштини Уједињених Нација резолуције о супротстављању и борби против неонацизма и херојизације нацизма.  Сећање на победнике, према речима министра Александра Вулина, није само памћење херојског времена Првог и Другог светског рата, већ и памћење вредности под којима је победа извојевана, очувања истих оних вредности којима су наши преци победили: слобода је наша врховна идеја, смисао нашег постојања.

Поздрављајући присутне представнике ,,Бесмртног пука“ из бивших земаља Југославије, директор Руског дома Јевгениј Баранов нагласио је да је овај покрет од великог значаја за Србе: у његовим редовима српски народ остаје јединствен, без обзира на границе новонасталих држава – народ са јединственим памћењем, савешћу и достојанством.

Међународни форум „Сећање на победнике“ одржава се у организацији Сверуског јавног грађанско-патриотског покрета „Бесмртни пук Русије“ уз подршку Федералне агенције за омладинска питања (Росмолодјож) и Фондације за јавну дипломатију „А. Горчаков“.  Партнер форума је Федерална Агенција за питања Заједнице Независних Држава, сународника у расејању и међународну друштвену сарадњу (Россотрудничество).

У оквиру рада форума, 3. и 4. новембра у Руском центру за науку и културу „Руски дом” у Београду биће одржане пленарне седнице и образовни програми. На Спомен-гробљу ослободиоцима Београда, где почивају совјетски и југословенски војници погинули у биткама за ослобођење Београда октобра 1944. године, планирано је свечано полагање венаца.