Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Име и дело генерала Василија Маргелова биће овековечено у Панчеву

У Панчеву је данас свечано постављен камен темељац за споменик генералу Василију Маргелову под чијим је командовањем 49. Гардијска дивизија 6. октобра 1944. године ослободила град од немачке окупације у Другом светском рату. Споменик Маргелову следећи је корак у овековечењу сећања на ову легендарну личност: марта прошле године, одлуком српских власти и иницијативом Друштва српско-руског пријатељства „Словенска унија“, градски трг понео је име овог совјетског команданта и тиме постао други трг у свету и први с тим именом изван Руске Федерације.

Свечаности су присуствовали градоначелник Панчева Александар Стевановић, амбасадор Руске Федерације у Републици Србији Александар Боцан-Харченко, представници војног аташата Министарства одбране Руске Федерације, председник организације „Народна дипломатија“ Иван Стефановић, чланови друштава српско-руског пријатељства, руских сународника, борачких организација. Церемонији је присуствовао и Јевгениј Баранов, руководилац Представништва Россотрудничества у Србији које је подржало идеју о подизању споменика од почетка њеног настанка.

Скулптурално и архитектонско решење споменика Василију Маргелову представља бронзану фигуру у његовој пуној висини. Укупна висина споменика је 5,2 м. Маргелов је приказан као 36-годишњи генерал у војној униформи са одликовањима и обележјима која одговарају октобру 1944. године када је 49. Гардијска дивизија под његовом командом ослободила Панчево. Кроз лик генерала Маргелова  биће представљен херојски пут човека који је пример правог војника-ослободиоца.

Фото: Sputnjik Србија / Lola Đorđević