Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Остварења руске кинематографије на новосадском међународном филмском фестивалу

Други међународни филмски фестивал (анти)ратног и патриотског филма под називом „Дан победе – филмске приче о освајању слободе“ у организацији удружења Тесла глобал форум почео је данас у Културном центру Новог Сада.

Поздрављајући присутне на церемонији свечаног отварања, заменик директора Руског дома у Београду Јевгениј Дјомин истакао је значај ове и сличних културних манифестација усмерених на очување историјског сећања на догађаје Другог светског рата.  „Као и некада у борби против фашизма, Русија и Србија данас заједно бране историјску истину. Један од инструмената у одбрани историјске истине и супротстављању њене ревизији управо је кинематографија. Она има ту моћ да веродостојно представи дешавања из прошлости и да их исприча једноставним језиком који је јасан широким масама, посебно млдима“, истакао је он.

Присутнима су се обратили и члан Градског већа за спорт и омладину Новог Сада Огњен Цвјетићанин, помоћница директора Културног центра Новог Сада Сунчица Марковић сценариста филма „Дара из Јасеновца“ Наташа Дракулић, редитељ Драгослав Бокан.

Након свечаног отварања приказан је филм ,,Дара из Јасеновца“, а до 13. новембра у Културном центру Новог Сада биће одржано неколико трибина, као и пројекције играних и документарних филмова међу којима су и три остварења руске кинематографије. Филмове је уступио Руски дом у Београду.