Руски дом

Дан примирја у Првом светском рату

У знак сећања на 11. новембар 1918. године када су силе Антанте потписале примирје са Немачком, у Србији се обележава Дан примирја.

У Београду jе државни празник обележен полагањем венаца на Спомен-костурницу бранилаца Београда у Првом светском рату и Споменик руске славе на Новом гробљу који је подигнут у част руског цара Николаја II Романова и страдале руске војнике из Првог светског рата. Почаст пострадалим у борбама за слободу одао је и директор Руског дома Јевгениј Баранов.

Руска помоћ Србији у Првом светском рату сматра се једном од најзначајнијих. Руска империја пружила је Србији, како политичку, тако и економску и војну подршку. Срби са захвалношћу памте несебичну жртву цара Николаја II који је ушао у рат како би заштитио српски народ. 

У француском граду Компјењу, у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша 11. новембра 1918. године у 11.00 сати потписано је примирје у Првом светском рату, које је било на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају 28. јуна 1919. године.