Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Навршило се 75 година од обнављања Панчевачког моста

У знак сећања на догађај од пре 75 година који потврђује да су совјетски и југословенски народи заједно исписивали странице књиге херојске историје својих земаља, данас је у Панчеву одржана пригодна свечаност. На данашњи дан, 29. новембра 1946. године, на годишњицу проглашења Социјалистичке Југославије, пуштен је у саобраћај обновљени Панчевачки железничко-друмски мост преко Дунава.

Услед офанзиве совјетских трупа и Народноослободилачке војске Југославије октобра 1944. године, немачки окупатори су приликом повлачења уништили овај важан стратешки објекат. На дну Дунава нашло се око 20 хиљада тона метала и бетона, мина, авионских бомби и артиљеријске муниције. Годину дана касније донета је одлука о обнављању моста. Његова обнова захтевала је дужи временски период. Како би овај процес био убрзан, Југославија се за помоћ обраћа совјетском руководству. Савет министара СССР-а одлучио је 27. септембра 1945. да овај задатак повери специјалном грађевинском одељењу. Радовима је руководио генерал-поручник техничких војних јединица Владимир Головко, који је 1942-1944. био начелник железничке војске Црвене Армије. Главни инжењер био је један од истакнутих совјетских градитеља мостова Николај Колоколов. Управо је он направио план према којем би се радови завршили за само годину дана (према проценама југословенских инжењера радови би трајали најмање три и по године).

У јесен 1946. изградња је приведена крају. У тренутку постављања металне конструкције од 160 метара, коју су држали на два велика шлепа, скоро половина Београда стајала је на обали и скандирала „Хвала, Руси!“, „Живео СССР!“. Реконструкција моста завршена је 7. новембра 1946. Церемонија званичног отварања моста, са учешћем Тита, одржана је 29. новембра, на годишњицу проглашења Социјалистичке Југославије. У знак захвалности совјетском народу мост је понео име ,,Мост Црвене Армије“, а на њему је постављен слоган „Живело пријатељство совјетског и југословенског народа“.

Свечаност посвећена годишњици обнове Панчевачког моста у организацији Представништва Россотрудничества у Србији – Руског центра за науку и културу „Руски дом“ у Београду и Министарства унутрашњих послова Републике Србије привукла је велику пажњу медија. Уз пратњу оркестра Министарства одбране „Станислав Бинички“ одржан је дефиле бродова речне полиције МУП Србије са проласком испод Панчевачког моста. Свечаности су присуствовали представник Дирекције МУП-а Србије Митар Јокановић, државни секретар Министарства одбране Србије Александар Живковић, представници руководства Панчева, директор „Србијамарке“ Адам Софронијевић, представници дипломатског кора Русије, Представништва Россотрудничества у Србији и др.

Обраћајући се присутнима, директор Руског дома Јевгениј Баранов истакао је да Панчевачки мост није само објекат који повезује Београд са Панчевом и Северном Србијом, већ је то првенствено симбол гвоздене, нераскидиве везе која спаја наше народе.

У знак сећања на овај важан историјски догађај, Пошта Србије издала је специјално филателистичко издање.