Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Реномирани пијаниста Пабло Роси наступио у Руском дому

Београдска публика имала је недавно прилику да, прво у свечаној сали Скупштине града, а синоћ и у Руском дому ужива у наступима звезде бразилске класичне музичке сцене Пабла Росија, који је свој несвакидашњи таленат „избрусио” у Москви и Њујорку, а потврдио многим међународним признањима.

Руски дом је угостио бројне званице из културног и друштвеног живота престонице, а међу њима  били су представници дипломатског кора Бразила, Аргентине, Белорусије, Португала, Ирске и Замбије. Заљубљеници у класичну музичку уметност  уживали су у  бравурозном извођењу композиција Франца Шуберта, Сергеја Рахмањинова, Петра Чајковског, Хектора Вила Лобоса и Сергеја Прокофјева.

,,Музичка каријера Пабла Росија је доказ да се музика, као универзални језик уметности, разуме у свим земљама и на свим континентима. Вечерашњи концерт доказује управо то, да музика може да избрише све границе. Руски дом је данас још једном доказао да је место међународног културног сусрета“, истакао је на отварању концерта заменик директора Руског дома Јевгениј Дјомин.

Роси гради успешну међународну музичку каријеру. Наступао је на позорницама престижних концертних дворана у Европи, а током прошлогодишње сезоне наступио је са солистичким концертом у Њујорку, у чувеном Карнеги Холу, и другим престижним концертним дворанама широм света. Као члан угледне енглеске фондације „The Keyboard Charitable Trust“  у последњих пет година одржао је више од осамдесет реситала у Европи, Сједињеним Државама, Африци и Латинској Америци.

Његова дискографска остварења добила су извандерне критике, а обухватају снимке од соло клавира до камерне музике. Албум „Villa-Lobos: Complete Violin and Piano Sonatas“ у издању издавачке куће „Naxos“  проглашен је за најбољи снимак камерне музике од стране прослављеног Би-Би-Си Мјузик магазина.