Руски дом

Владимир Куваља одликован почасним знаком Россотрудничества

Указом Федералне агенције за питања Заједнице Независних Држава, сународника у расејању и међународну друштвену сарадњу (Россотрудничество) од 20. новембра 2021. године, председник Балканске бициклистичке уније Владимир Куваља одликован је почасним знаком „За пријатељство и сарадњу“.

Као директор Светског првенства UCI GranFondo у бициклизму, одржаног од 6. до 10. октобра ове године у Источном Сарајеву, Владимир Куваља је након победе руске бициклисткиње Марине Летаеве донео одлуку да се пусти химна Руске Федерације, упркос санкцијама које је Светска антидопинг агенција (WADA) увела против руског спорта.

Своју одлуку образлаже принципима спортске етике. Према његовим речима, највиша награда за победника такмичења је прилика да на највишем степенику постоља слуша химну и види заставу своје државе. Куваља је изјавио да воли Русију и да су санкције против руског спорта уведене ,,на основу неспортских критеријума“.

Упркос претњама да ће организације на чијем је челу остати без лиценце за организацију међународних догађаја, Владимир Куваља одбио је предлог Међународне бициклистичке федерације (UCI) да се извини за свој поступак.

Владимир Куваља данас је посетио Руски дом у Београду (Представништво Россотруничества у Србији). Запослени су му изразили искрену захвалност на храбром гесту и великој подшци руском спорту. Званично уручење награде биће одржано децембра ове године, када одликовање буде достављено у Србију.

Владимир Куваља је југословенски и босански бициклиста, спортски менаџер, првак Југославије у бициклизму 1993., 1994. и 1996. године. Првак Босне и Херцеговине 2012. године. Од 2016. године председник Балканске бициклистичке уније.