Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Потписан Споразум о братимљењу Суздаља и Сремских Карловаца

Споразум о дугорочној сарадњи и реализацији заједничких пројеката у области културе, туризма, образовања и хуманитартог рада потписали су председник Општине Сремски Карловци Александар Саша Стојкечић и начелник Градске управе Суздаља Сергеј Сахаров. Споразум је потписан у присуству руководиоца Представништва Россотрудничества у Србији Јевгенија Баранова и представника Сверуске друштвене организације малог и средњег предузетништва „Ослонац Русије“. Српској страни је овом приликом представљен програм туристичког потенцијала Суздаља.

На састанку са директором Карловачке гимназије Бранком Стојковим разговарано је о могућностима реализације заједничких активности  у области јачања позиција руског језика у гимназији и омладинске размене.

 Мало место у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца – Сремски Карловци представљали су један од најзначајнијих центара руске емиграције. Град је постао уточиште за последњег врховног команданта Руске армије. Био је и духовни центар руске емиграције. Патријарх српски Димитрије ставио је на располагање прогнаним руским архипастирима своју резиденцију у Сремским Карловцима, док је у Патријаршијском двору био смештен Архијерејски синод Руске Заграничне Цркве. Управо су овде донете одлуке од пресудног значаја за руско православље.

Историјске и духовне везе које повезују Суздаљ са Србијом сежу у давну прошлост: овде је од 1708. до 1712. године живео митрополит Јефрем (световно Јефимиј Јанковић), епископ Руске и Српске православне цркве, митрополит суздаљски и јуријевски, раније митрополит скопски.