Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Новом Саду са космичке орбите

Одлуком Панела експерата Европске комисије у Бриселу,  Нови Сад је 2016. године  проглашен Европском престоницом културе за 2021. годину, поставши тиме први град из Републике Србије који је добио ову престижну титулу. Услед глобалне пандемијске кризе, година њеног деловања померена је за наредну годину.

Званична година титуле Европске престонице културе у Новом Саду почеће 13. јануара 2022. године спектакуларним извођачким културним догађајем на отвореном простору са симболичним почетком у 20.22 часа уз свечано отварање и велику представу под називом ZENITEUM :: 2022.

На отварању овог значајног културног пројекта за Србију, који је понео статус пројекта од националног значаја, очекује се присуство државног врха, домаћих и страних званица, суграђана и гостију града, представника домаће, европске и светске јавности.

Захваљујући подршци Министарства културе Руске Федерације и Руског центра за науку и културу „Руски дом“ у Београду свечаност ће добити посебну димензију. На молбу Фондације „Ниви Сад – Европска престоница културе“, у чијој ће се организацији одржати догађаји пројекта, одазвала се Државна корпорација за космичке активности „Роскосмос“, те су руски космонаути са Међународне свемирске станице послали видео снимак у ком поздрављају Србију, Европу и њену културну престоницу – Нови Сад.