Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Навршило се 100 година од оснивања Прве српско-руске гимназије у Кикинди

Откривањем спомен-плоче на згради Основне школе „Јован Поповић” у Кикинди свечано је обележено 100 година постојања Прве српско-руске девојачке гимназије. Иницијативу за постављање спомен-плоче покренуло је Друштво српско-руског пријатељства Кикинда. Иста је наишла на подршку градских власти.

На позив градоначелника Кикинде Николе Лукача свечаном догађају присуствовали су представник Амбасаде Русије у Србији, старији саветник Александар Конанихин и директор Руског дома Јевгениј Баранов. Откривању спомен-плоче претходио је састанак у Градској кући са представницима локалних власти. Приликом посете школи ,,Јован Поповић“, истраживач руске емиграције у Србији Алексеј Арсењев, говорио је о историји Прве српско-руске девојачке гимназије и животу руске дијаспоре у Кикинди. Према његовим речима, након завршетка Првог светског рата и Октобарске револуције у Русији, у новоформирану Краљевину СХС стигао је велики број руских избеглица: у згради школе тада је био смештен Црвени крст и Прихватни центар за руске емигранте. Од 1921. године школа постаје гимназија за ученице руске националности које су живеле у Кикинди. Заслуга за њено оснивање припада Наталији Корнелијевни Ердељи, бившој питомици чувеног Смољног института, касније глумици Александринског театра у Петрограду. Затекавши се у емиграцији, она је већ првих дана осетила потребу неговања руског духа међу девојкама, по узору на девојачки институт који је и сама завршила са медаљом. Новооснована школа добила је назив Прва руско-српска гимназија са интернатом, мада је за све време постојања похађало само 6-8 Српкиња. До затварања гимназије 1931. године матурирало је око 200 девојака.

Посета Кикинди завршена је обиласком Руског кутка, који је недавно отворен у Културном центру града уз подршку Руског центра за науку и културу у Београду.