Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Чачак и Краснодар: развој сарадње

 

На позив градоначелника Чачка Милуна Тодоровића, руска делегација у саставу представника Амбасаде Руске Федерације у Републици Србији, Руског дома у Београду и Руског балканског центра посетила је Гимназију Чачак, једну од најстаријих образовних установа у Србији. Том приликом представљене су образовне установе у којима се учи руски језик, а поред домаћина представиле су се средње школе у Бресници и Горачићу, средња школа ,,Филип Филиповић“,  основна школа „Таковски устанак“ и  Удружење „Ксенија-руски језик“.

У оквиру посете Чачку, делегација је  присуствовала свечаном откривању инфо-табли о знаменитим Србима – цару Лазару, Карађорђу, краљу Петру I и Драгану Ћирковићу, првом чачанском академском сликару.

Акција је покренута на иницијативу Удружења „Ксенија-руски језик“, којe већ годинама посвећено ради на јачању српско-руских веза кроз бројне образовне и културне пројекте.

Према речима представника Града, инфо-табле, које су резултат заједничког рада уметника из Краснодарског краја Русије и ученика уметничког одељења Саобраћајно-машинске школе у Чачку, један је од примера изузетне сарадње два града која траје већ пуне три године.  У жељи да се иста одржи, градско руководство најавило је планирање новог пројекта упућивања младих из Чачка на студије у Краснодар, а у оквиру програма бесплатног студирања за младе у Русији чији је координатор у Србији Руски дом у Београду.

Поводом свечаности, чачански ученици основних и средњих школа припремили су пригодан културни програм на руском језику. Након тога уследио је радни састанак на коме је разговарано о стању наставе руског језика у школама чачанског краја, а у раду састанка учествовали су и  представници Комисије за родну равноправност општине Александровац и Савеза за српско-руски друштвени дијалог „КОС”.

Извор видео: TV „Galaksija 32“