Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Живан Сарамандић – српски Шаљапин СЕЋАЊА

На сцени Руског дома  представљен је мозаик најлепших животних тренутака и уметничког стваралаштва Живана Сарамандића, изузетног оперског певача величанствене међународне каријере, једног од најпознатијих басова у Србији, првака Опере Народног позоришта у Београду, великог пријатеља Русије…

Живан Сарамандић је остварио низ значајних улога у операма „Кнез Игор“, „Иван Сусањин”, „Фауст“, „Набуко”, „Севиљски берберин”, „Борис Годунов“, „Ернани”, „Дон Кихот”, „Дон Карлос”. Наступао је на најзначајнијим оперским сценама у свету, попут Бољшог театра и Карнеги хола, те на престижним сценама у Атини, Софији, Прагу, Варшави, Кијеву, Одеси, Санкт Петербургу, Барселони, Берлину, Бечу, Паризу. За њега су говорили да је српски Шаљапин: руске народне песме које је узводио руски бас биле су неизоставан део његовог репертоара.

Десет година је прошло од како је на сцени Руског дома на којој је са посебном љубављу наступао утихнуо Живанов глас. Колеге, пријатељи, поштоваоци његовог јединственог талента присетили су се различитих периода стваралачког пута овог великог уметника који је поседовао урођену музикалност, сјајне вокалне способности, изванредне глумачке вештине.

У програму су учествовали Милка Стојановић, супруга оперског уметника,  примадона београдске Опере, Горан Шимпрага (тенор), Љубодраг Беговић (баритон), Михаило Шљивић (бас), Мирослав Милановић (тенор), Даринка Пауновић (клавир).