Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Обележен Дан дипломатских радника

Руска дипломатија данас обележава професионални празник – Дан дипломатских радника.

На Новом гробљу у Београду су тим поводом положени венци на гроб Николаја Хенриковича Хартвига, руског царског посланика на српском двору. Венце су положили представници Амбасаде Руске Федерације у Републици Србији, Руског дома, Трговинског представништва Русије у Србији и др.

Дан дипломатских радника обележен је и на северу Косова, у Косовској Митровици. Професори и студенти катедре руског језика Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици положили су венце на споменик Григорију Шчербину, руском конзулу у Косовској Митровици.

Русија је отворила конзулат у Косовској Митровици 7. маја 1902. године. Било је то прво европско дипломатско представништво у овом граду. За конзула је постављен Григориј Шчербина. У град је Шчербина дошао јануара 1903. године.

Током албанске буне у Митровици, 18. марта 1903. смртно га је ранио каплар 17. турског пешадијског пука Ибрахим Хали (етнички Албанац). Шчербина је преминуо у ноћи између 26. и 27. марта (10. априла по грегоријанском календару) 1903. године.