Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Пабло Роси и пријатељи

Након прошлогодишњег успешног гостовања у Руском дому, млада звезда бразилске музичке сцене пијаниста Пабло Роси поново је наступио на сцени руског културног центра.
Овога пута у друштву колега – виолинисткиње Дуње Каламир и пијанисткиње Јованке Вишекруне-Јанковић музички тројац извео је дала Рахмањинова, Чајковског, Дворжака, Достојевског.
Наступ младих и талентованих извођача изазвао је велико интересовање код љубитеља класичне музике. За концерт се тражило место више, те је још једном доказано да је музика универзални језик који спаја људе свих националности и узраста.
Биографије:
Пабло Роси је рођен 1989. године. Са шест година почео је да похађа часове клавира, а годину дана касније дебитује на такмичењу младих пијаниста у месту Лагеш (Санта Катарина, Бразил), где осваја прву награду.
Са првим солистичким концертом настипио је с десет година. Дипломирао је и магистрирао на Московском државном конзерваторијуму ,,Петар Чајковски“ у класи професора Елисе Вирсаладзе. Другу мастер диплому стекао је 2021. године на конзерваторијуму Mannes School of Music у Њујорку.
Роси гради успешну међународну музичку каријеру. Наступао је на позорницама престижних концертних дворана у Европи. Као члан угледне енглеске фондације „The Keyboard Charitable Trust“ у последњих пет година одржао је више од осамдесет реситала у Европи, Сједињеним Државама, Африци и Латинској Америци. Током прошлогодишње сезоне одржао је солистички концерт у Њујорку, у чувеном Карнеги Холу, као и у другим престижним концертним дворанама широм света.
Његова дискографска остварења добила су извандерне критике, а обухватају снимке од соло клавира до камерне музике. Албум „Villa-Lobos: Complete Violin and Piano Sonatas“ у издању издавачке куће „Naxos“ проглашен је за најбољи снимак камерне музике од стране прослављеног Би-Би-Си Мјузик магазина.
Дуња Каламир рођена је 2005. године у Београду. Први солистички концерт одржала је са девет година у Галерији САНУ. Од 2013. године као ученица Музичке школе „др Војислав Вучковић“ у Београду, а данас као студент Универзитета уметности у Грацу у класи чувене виолинисткиње Весне Станковић, освојила је прве награде на бројним међународним и домаћим такмичењима.
На међународном такмичењу Il Piccolo Violino Magico 2017 у Италији добила је специјалну награду за најбоље извођење Вивалдија. У 2019. години освојила je прву награду на UAF International Music Competition у Бостону (САД) и трећу награду на Кocian violin competition у Чешкој.
Свирала је са Прашком филхармонијом у Прагу, као и са Руским председничким оркестром у Москви. Учествовала је на мајсторским курсевима Стефана Миленковића, Дејана Михајловића, Немање Радуловића, Татјане Балашове, Драгутина Младеновића и Регине Брандстетер. Добитница је АртЛинк награде ,,Најперспективнији млади музички уметник у 2020. години“.
Јованка Вишекурна Јанковић дипломске и магистарске студије клавира завршила је на Факултету музичке уметности у Београду, усавршавала се на Академији Франц Лист у Будимпешти, а потом у познатом уметничком центру Банфф у Kанади. Током студија освајала је награде на националним и интернационалним пијанистичким такмичењима, међу којима и другу награду на такмичењу Фредерик Шопен за младе музичаре у Риму.
Након остварене међународне каријере основала је уметничку асоцијацију за подршку младих талената ,,АртЛинк“ и ,,АртЛинк фестивал“ чији је извршни и уметнички директор.
Носилац је Ордена уметности и књижевности у рангу витеза Министарства културе Републике Француске.