Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Гостовање театра младих ,,Александр Брјанцев“ из Санкт Петербурга у Београду

Државни театар младих ,,Александр Брјанцев“ из Санкт Петербурга наступио је синоћ у Београдском драмском позоришту са представом „Луде паре“ по истоименој комедији Александра Островског. Гостовање je одржано уз подршку Руског центра за науку и културу „Руски дом“ у Београду, а у оквиру балканске турнеје  –  прве од почетка пандемије: у протекле две године као учесник федералног пројекта „Велика турнеја“ театар је остварио низ гостовања у градовима Русије.

Говорећи о својим утисцима о Србији, директорка театра Светлана Лаврецова посебно истиче гостопримство овдашњих људи и диван пријем Београдског драмског позоришта. Како каже, посебан утисак је на њу оставила представа ,,Баал“ по тексту Бертолта Брехта са Милошем Биковићем у насловној улози, те је изразила наду да ће иста бити уврштена у програм фестивала „Дуга” у мају ове године, а да ће са колегама из Србије остварити дугорочну сарадњу.

Чланови позоришта су посетили и Руски дом, један од најстаријих центара руске културе у иностранству.

Државни театар младих ,,Александр Брјанцев“ из Санкт Петербурга је иницијатор и организатор великих међународних пројеката: од 2000. године на сцени позоришта се одржава један од најпрестижнијих позоришних фестивала у Русији „Дуга“, који сваке године окупља најбоље представе из Русије и иностранства, као и највеће такмичење дечјег стваралаштва у северозападном региону – Дечје позоришне групе ,,Фестивал Брјанцев“. Оба пројекта су освојила престижне награде: „Дуга“ – добитник Награде Владе Руске Федерације у области културе, „Фестивал Брјанцев“ – добитник Награде Владе Санкт Петербурга у области културе и уметност.

Један је од најстаријих позоришта у Русији, а на његовом репертоару је више од 50 представа за децу, омладину и одрасле. Реч је о традиционалним и експерименталним остварењима заснованим на руским и страним класицима, као и драматургији савремених аутора.