Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Сава Рагузински: Србин у служби руског цара

Поводом обележавања 350 година од рођења Петра I,  великог реформатора и утемељивача модерне Русије, на Међународном сајму књига у Новом Саду уприличено је представљање романа Велимира Ивановића „Дурбин грофа Саве Владиславића“. Промоцију књиге о чувеном саветнику Петра Великог српског порекла Сави Владиславићу Рагузинском организовао је Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама. О књизи  су поред аутора, говорили Бранко Вукомановић, потомак Саве Владиславића, и Георгиј Енгелхардт испред Руског дома.

Георгиј Енгелхардт се посебно осврнуо на улогу Петра Великог у историји и култури Русије, на спроведену европеизацију и модернизацију државе, чиме је допринео да се она изгради у моћну европску силу и спаси од потчињавања агресивним суседима.

Снага Петра као владара састојала се у његовој жељи да буде окружен снажним и талентованим људима и спремности да сваком од њих пружи прилику да се докаже у служби отаџбини. Херцеговац Сава Владиславић, један од најуспешнијих руских дипломата тог доба, најистакнутији је пример. Георгиј Енгелхард истакао је велике заслуге Саве Владиславића Рагузинског, како у сфери руско-кинеских односа, тако и у давању системског карактера руско-српским политичким и културним односима, посебно у упућивању руских учитеља и књига у тадашњу Војводину и оснивању прве школе у Сремским Карловцима.