Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Историја као инструмент геополитике

Руски дом данас је био домаћин међународна конференција „Историја као инструмент геополитике“, организоване у сарадњи са Институтом за политичке студије у Београду. Конференција је окупила стручњаке из Србије, Босне и Херцеговине, Бугарске, Русије и Пољске. Учесницима скупа представљен је Зборник чланака Института за политичке студије у коме су објављени и радови колега из Украјине, Словачке, Румуније, Грчке и Северне Македоније. Конференцију су отворили Георгиј Енгелгардт, испред Руског дома, и проф. др Зоран Милошевић, научни саветник у Институту за политичке студије.  Присутнима се обратио и познати београдски глумац Предраг Милетић.

Посебну пажњу стручњака привукла је савремена пракса великих сила, пре свега западних, да у својој политици користе историјске наративе за постизање, између осталог, геополитичких резултата у циљу утицаја на самосвест народа који насељавају регионе од геополитичког значаја. Осим тога, још једно, могло би се рећи, главно оружје данашњице је „разарање историјског сећања“:  управо је ово навело организаторе да научну конференцију посвете теми историје и геополитике.

У оквиру конференције отворена је изложба „Зашто Русија памти“ о ужасима немачке окупације руског града Брјанск 1941-1943, доприносу локалних партизана поразу освајача и очувању историјског сећања на подвиг предака и страдања која су их задесила. Изложбу је приредио брјански новинар Јуриј Лобунов.