Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

О првим руским добровољцима у Србији

Уз подршку Друштва српско-руског пријатељства „Волошинов“, у Дому културе општине Нови Бечеј отворена је изложба „Повратак генерала“, приређена поводом 145. годишњице од доласка првих руских добровољаца у Србију и учешћа у Српско-турском рату 1876. године.
Значајна годишњица обележена је прошле године низом пригодних програма: уз подршку ЈП „Пошта Србије“ издато је тематско филателистичко издање, у ПТТ музеју у Београду и Историјском музеју Србије представљени су архивски материјали који сведоче о подршци Руса, а међу којима су се нашле и скице истакнутог руског уметника Василија Поленова настале на ратишту. Манифестацијама, одржаним у организацији Руског дома и уз подршку Министарства културе Руске Федерације и Министарства културе и информисања Републике Србије, претходио је озбиљан рад стручњака Руског научног института у Београду који су на основу материјала из Државног историјског музеја у Москви, Државног меморијалног историјско-уметничког музејског комплекса ,,Василије Поленов“ и историјских архива Србије приредили поставку и пропратне каталоге.
О великом интересовању за тему која је обрађена у изложбеним пројектима говори траженост изложби „Повратак генерала“ и „Василиј Поленов: српски рат очима руског уметника“: Нови Бечеј једна је од многобројних ,,станица“ на мапи ових путујућих изложби.