Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

23. годишњица почетка НАТО агресије на Југославију

У знак сећања на 23. годишњицу почетка НАТО агресије у Београду је одржана церемонија полагања цвећа на споменик који приказује Милицу Ракић, трогодишњу девојчицу, која је погинула када ју је погодио фрагмент бомбе у купатилу своје куће, са натписом „Били смо само деца“.

У церемонији су учествовали амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко, амбасадор Белорусије у Србији Валериј Бриљов, делегација Руског дома у Београду на челу са директором Јевгенијем Барановим, председник ветеранске организације Србије СУБНОР Видосав Ковачевић, представници јавних организација и грађани.

Дана 24. марта 1999. године почело је бомбардовање Савезне Републике Југославије од стране авијације Северноатланске алијансе. У агресији, која је трајала 78 дана, погинуло је између 3,5 и 4 хиљаде људи, рањено је око 10 хиљада, од којих је две трећине чинило цивилно становништво. Материјална штета је износила око 100 милијарди долара. На територију Србије бачено је 15 тона бомби са осиромашеним уранијумом, након чега је Србија заузела прво место по броју онколошких случајева у Европи. Првих 10 година после бомбардовања од рака је оболело око 30 хиљада људи, од којих је између 10 и 18 хиљада изгубило животе.

И после 23 године, нико од земаља НАТО није одговарао за злочине начињене током агресије без одобрења Савета безбедности ОУН.