Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Песме са Косова и Метохије: Концерт Павлине Радовановић из Ораховца

У знак сећања на Мартовски погром на Косову и Метохији и почетак НАТО агресије на СР Југославију, у Руском дому је одржан концерт дванаестогодишње Павлине Радовановић из Ораховца у Метохији.

У том граду је пре рата и погрома из 1998-1999. и 2004. живело око 5.000 Срба, док их је данас преостало око 300. Павлина живи у гету, који чини некадашња Српска улица, у којој српска деца могу да се играју и шетају још само неколико десетина метара око својих кућа.

Песме са Косова и Метохије Павлина је изводила у пратњи ораховчанина Гаврила Кујунџића, свог некадашњег наставника музичког васпитања, аутора познатих песама ,,Ораховцу, башто рајска“, ,,Призренска ноћ“, ,,Ђенерале“. Подршку Павлини пружиле су и две девојке из Приштине, вокалне солисткиње Симонида Ракочевић и Мирјана Бараћ. Уводно слово дао је познати беседник, протојереј-ставрофор, проф. др Дарко Ђого. О Ораховцу и животу Срба на Косову и Метохији говорила је Оливера Радић, професорка Ораховачке гимназије и новинарка, чија је изложба фотографија ,,Од Метохије до Васкрсења“, у холу Руског дома, пратила концерт Павлине Радовановић.

Посебан дар за песму ове девојчице откривен је када је имала пет година. Данас она свакога дана путује у музичку школу у Грачаници, удаљену 60 километара од Ораховца, где учи певање и клавир. Певала је већ много пута на Косову и Метохији, у централној Србији и у Републици Српској. Концерт у Руском дому први је солистички наступ Павлине Радовановић.

Прилог из Руског дома приказан је на РТС-у у информативном програму „Вести“.