Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Oтворена изложба слика „Сликарска душа Истока“

У Галерији Руског дома отворена је изложба уметничких дела из колекције ,,Вукадиновић која су настала у току пројекта „Сликарска душа Истока“, у коме је учешће узело више од осамдесет еминентних уметника из Србије, Црне Горе, Русије, Белорусије и Словачке.

 

Српско-руско удружење за културу и уметност ,,Вукадиновић“ присутно је на српској уметничкој сцени од 2013. године. До сада је организовано више сазива у Србији и Црној Гори. У колонији учешће је узело више од осамдесет еминентних уметника. Колонија је међународног карактера са уметницима из Србије, Црне Горе, Русије, Белорусије и Словачке. Занимљивост колоније је саздана у потреби да се стално мења локација. У питању су добро бирани, сјајни амбијентални простори који су погодни за покретање стваралачке енергије. Стога, није случајно што су скупови уметника изнедрили замашан број вредних дела.

С обзиром на известан генерацијски распон учесника, њихови искази су, самим тим, разнолики. Они се простиру од сасвим реалне оптике у односу на предметну стварност, преко експресионистичког видокруга, означеног снажним бојеним потезима. Овај осврт не би био потпун ако се не помене један, додуше, мањи део радова у којима се преламају асоцијативне, неки пут апстрактне визије, које употпуњују слику о колонији коју је осмислио њен идејни творац Ђорђе Вукадиновић.