Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Изложба „Српске белешке“ у Владивостоку

У Уметничкој галерији „Централ“ у Владивостоку, 5. маја, публици биће представљена изложба „Српске белешке“ познатог приморског уметника Игора Обухова, професора Катедре за сликарство и цртање Далекоисточног државног института лепих уметности.
Септембра прошле године Обухов је посетио Србију са самосталном изложбом слика „Влад и Исток“. Локална публика се по први пут упознала са његовим стваралаштвом у Руском дому. Касније су радови уметника представљени у галерији Историјског архива Новог Сада, Градској кући у Суботици, Културном центру Кикинде. Током боравка у Србији Обухов је учествовао у Међународној ликовној колонији по градовима Србије, одржаној у организацији Снежане Милошевић, председнице Удружења ликовних стваралаца „Ђура Јакшић“ из Пожаревца.
Упознавање Игора Обухова са градовима Србије изнедрило је нове радове на којима су приказане културно-историјске знаменитости, места која фасцинирају природним лепотама. Изложба „Српске белешке“ упознаће ширу јавност Владивостока са вишевековним блиским историјским везама Србије и Русије, познатим руским војсковођама који су дали своје животе у биткама на територији Србије, приказати популарна туристичка места.
Изложбу организује Међурегионална фондација за подршку омладинским иницијативама „Татјанин дан – Приморје“ у сарадњи са Далекоисточним државним институтом лепих уметности. Генерални партнер пројекта је Руски дом у Београду.
Радове уметника прате коментари директора Руског дома Јевгенија Баранова, глумца Милоша Биковића, професора Универзитета у Београду, доктора филолошких наука, руског и српског филолога Ирине Антанасијевић.
Планирано је да изложба буде приказана у Србији.