Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Србија обележава Дан победе

Поводом 77. годишњице победе над фашизмом у Другом светском рату у Србији су одржане празничне манифестације.
Деветог маја, на Дан победе, широм Србије одржана је акција ,,Бесмртни пук“. Први пут организована 2016. године, шетња ,,Бесмртног пука“ прерасла је у традиционални, обавезни део програма обележавања Дана победе у братској Србији, која сећање на хероје-ослободиоце – војнике Црвене армије и Народноослободилачке војске Југославије свето чува и поштује.
Становници бројних градова, представници борачких организација, друштава руско-српског пријатељства и руских сународника, пословних структура, прошетали су центраним улицама са портретима својих рођака и ближњих, и тако још једном подсетили на судбине војника, који су учествовали у Другом светском рату и борби против НАТО агресије на Југославију 1999. године. И ове године шетњи су се придружили представници Амбасаде Русије у Србије, Руског центра за науку и културу у Београду, руски сународници – деца, унуци и праунуци храбрих војника који су спасли свет од нацизма. Учесници ,,Бесмртног пука“ положили су венце на споменик ,,Вечне ватре“ и споменик ,,Црвеноармејцу“ на Спомен гробљу ослободилаца Београда 1944. године, које чува сећање на југословенске и совјетске војнике који су дали своје животе за слободу и мир будућих генерација.
Почасни марш ,,Бесмртног пука“ прошао је ово године кроз све крајеве Србије: Нови Сад, Крагујевац, Ниш, Суботицу, Крушевац, Краљево, Ужице, Златибор, Аранђеловац, Пирот, Кикинду, Опово… Шетња је одржана и у Босни и Херцеговини, у Требињу. Поводом Дана победе вечерас ће у овим градовима бити приређен празнични ватромет.
„Бесмртни пук“ је окупио Србе, Русе, представнике других братских народа, и тиме доказао да је један од веома важних симбола наше заједничке историје. Заједно смо ратовали и заједно морамо сачувати историјско сећање на ове догађаје у име наше мирне будућности.