Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Дела руских уметника представљена данас у Руском дому

Док се у Европи бојкотује руска култура, врши грубо насиље и дискриминација културних институција и руских грађана од стране европских „цивилизованих“ земаља, опструира њено непроцењиво културно наслеђе, у престоници Србије, у Руском центру за науку и културу „Руски дом” у Београду, данас је свечано отворена изложба слика уметника-емиграната, које су настале почетком 20. века.
Акценат изложбе слика „Сјај руских сликара“ из збирке међународно признатог колекционара Владимира Пешића налази се на симболичким историјским збивањима, која показују какав је однос Запада према Русији био кроз векове, али и како су Руси успевали да сачувају сопствено биће и везу с православним Словенима, пре свега Србима.
„Наравно, уметничка вредност дела која се излажу увек је у првом плану. Да би симболичка вредност коју дело шаље опстала кроз векове, мора бити исказана мајсторским рукописом, а дела која се налазе на изложби „Сјај руских сликара“ у Руском дому одишу и снажном поруком и изузетним мајсторством“, наглашава Владимир Пешић, власник збирке и аутор концепта изложбе. „Изложба у Руском дому припремана је и одвија се у веома специфичним околностима. Најпре због догађаја у Русији и Украјини, који умногоме подсећају на раније векове и однос који су западне силе имале према Словенима и, нарочито, Русији. Тим пре што су се, ни криви ни дужни, на удару западних санкција нашли Пушкин, Достојевски, Толстој, руска уметност уопште, иако одавно не припадају само Русији и Русима већ целом човечанству. На крају крајева, уметност је најзначајнији, ако не и једини траг који остаје после нас.“
Никола Кусовац, музејски саветник у пензији, овом приликом је истакао да је „Владимир Пешић вођен неизмерном љубављу према уметности преузео или, како се то у народу каже „о свом руху и круху“, почео да врши улогу једне специјализоване музејско-галеријске установе руске уметности. Прикупљањем нужних података, стицањем знања, упознавањем научне и архивске грађе, испитивањем стања на терену, посебно на тржишту уметнина и антиквитета, Владимир Пешић не само да је сакупио значајну збирку, већ је од ње направио значајан културни феномен.
Отварању изложбе присуствовао је велики број званица: представници културног, друштвеног, спортског живота престонице, представници Амбасаде Русије у Србији, руска дијаспора. У музичком делу програма наступили су оперски уметници који су извели бесмртна деле руских композитора.
Културни догађај пропратио је велики број медија, а сви заинтересовани моћи ће да се упознају са стваралаштвом истакнутих руских уметника Владимира Плотникова, Степана Колесников, Константина Кузнецова, Григорија Самојлова, Анатолија Вербицког, Бориса Пастухова, Игора Васиљева, Петра Соколова, Николаја Харитонова и многих других аутора до 14. јуна.
Поставка је отворена за посетиоце од 10.00 до 20.00 (понедељак-петак), од 10.00 до 14.00 (субота).
Каталог изложбе доступан је на линку: https://www.russianartcollection.com/…/%d0%b8%d0%b7%d0…/