Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Уз подршку Руског дома у Београду у Русији се одржавају презентације о Сави Владиславићу Рагузинском

Бранко Вукомановић, члан савета директора Фонда Светог Георгија, потомак и истраживач лозе Владиславића, којој је припадао један од сарадника Петра Великог, у оквиру манифестација посвећених 350. годишњици руског императора, у различитим градовима Русије одржава презентације о животу и раду свог претка – Сави Владиславићу Рагузинском, уз подршку компаније „ЈугоРосГас“ и Руског дома у Београду.

Дана 8. јуна 2022. године у Мултимедијалном центру Руског музеја у директном преносу је одржан сусрет са Вукомановићем. Гледаоци су имали прилике да чују занимљиву причу о једној од најинтересантнијих фигура у руској култури и политици XVIII века – Сави Владиславићу Рагузинском. Такође је представљен и роман српског уметника Велимира Ивановића под називом „Дурбин грофа Саве Владисављевића“.

Дана 9. јуна, на дан рођења Петра Великог, у Позоришту Ермитажа одржана је Свечана седница повећена јубилеју Петра Великог и отварању XV Међународног конгреса о Петру I „НЕ ЧАРОБЊАК, ВЕЋ ГЕНИЈЕ…“. ЛИЧНОСТ ПЕТРА ВЕЛИКОГ У КОНТЕКСТУ ЕПОХЕ, уз учешће администрације Санкт Петербурга, Министарства културе Русије, уважених гостију, представника установа културе и науке Санкт Петербурга и других градова Петра Великог, говорника и публике. У конгресу је учествовао и Бранко Вукомановић у својству излагача из Србије.

Изложба „Дипломата Руског цара“ отворена је 10. јуна у Шлисељбургу у градској библиотеци, 15. јуна у библиотеци бр. 180 „Н. Фјодоров“ у Москви, 18. јуна у Народној библиотеци Бурјатије у Улан Удеу, као и Кјахти, граду који је основао његов предак пре тачно 295 година. Изложбу су припремили стручњаци из Народне библиотеке Бурјатије и по први пут је отворена у Председничкој библиотеци у Санкт Петербургу. У Русији се изложба одржава уз подршку Министарства културе РФ и Руског дома у Београду.

На изложби су детаљно представљени биографија Саве Рагузинског, интересантне чињенице из његовог живота, по којима је познат многим становницима Русије. На пример, чињеница да је управо гроф Рагузински био тај који је довезао Петру Великом Ибрахима Ханибала – познатог претка Александра Пушкина. Део изложбе је посвећен књигама, које су у вези са српским језиком и културом.

СМИ/Медији:

https://media.rusmuseum.ru/blog/sobytiya/podzornaya-truba-grafa-savvy-vladislavicha-vstrecha-s-branko-vukomanovichem-potomkom-roda-vladislavi/?

https://instpeter.ru/chronicle/4873.html

https://topspb.tv/programs/stories/517809/

https://vk.com/biblioteka180?w=wall-36503564_2391

https://mojaysk.bezformata.com/listnews/savva-raguzinskiy-privez-v-rossiyu/106561013/

http://www.moskva.mfa.gov.rs/cir/newstext.php?subaction=showfull&id=1655385027&ucat=106&template=Frontpage3Cir&#disqus_thread

https://admshlisselburg.ru/news?id=4965

https://ulan.mk.ru/social/2022/06/18/na-vystavku-o-savve-raguzinskom-v-ulanude-priekhal-ego-potomokserb.html

https://ladoga-news.ru/news?id=17274

http://nbrb.ru/?p=76904