Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Филателистички комплет Поште Србије са ликом Петра Великог представљен у Државном музеју Ермитаж

У Зимском дворцу Државног музеја Ермитаж синоћ је поводом 350. годишњице од рођења руског цара Петра Великог представљена поставка под називом „Галерија Петра Великог“. Поставку чине предмети из збирки првог руског императора и спомен-експонати међу којима је и „српски” портрет Петра Великог непознатог аутора (крај 17. – почетак 18. века). Портрет се до краја 19. века чувао у манастиру Велика Ремета, а данас је део фондова Ермитажа.

О поставци је говорио директор музеја Ермитаж Михаил Пиотровски. Он је том приликом представио присутнима јубиларни филателистички комплет који је на иницијативу Руског дома и у сарадњи са музејом Ермитаж издала Пошта Србије. Пригодно филателистичко издање од две марке представљено је јавности на дан рођења Петра Великог, 9. јуна, у ПТТ музеју у Београду, а марку за међународни промет краси управо ,,српски“ портрет цара Петра Великог.

Портрет се значајно разликује од традиционалног начина приказивања лика Петра Великог. Верује се да је царевић Петар у српском манастиру Велика Ремета боравио шест недеља, а да је у знак захвалности за срдачан пријем даровао манастиру свој портрет и наложио да се сваке године у Велику Ремету шаље 300 рубаља. На полеђини платна је пак сачуван натпис који сведочи да га је почетком 19. века манастиру поклонила породица из Сремских Карловаца – Павле и Наталија Паниотовић.