Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Сава Владиславић Рагузински, дипломата Петра I Великог

Поводом три и по века од рођења руског цара Петра Великог Никшићко позориште отвара своја врата свима онима који желе да се упознају са епохом владавине једног од најутицајнијих владара модерне европске историје.

Наиме, данас, са почетком у 20 часова, овде ће бити отворена изложба о грофу Сави Владиславићу Рагузинском, дипломати цара Петра Великог, личности веома богате и узбудљиве биографије. Поставку под називом ,,Сава Владиславић Рагузински, дипломата Петра I Великог“ чини више од 100 докумената, слика, цртежа, фотографија и артефаката који сведоче о импозантном животном путу, делу и завештању „најмоћнијег Србина након Цара Душана“.

Након премијерног представљања у Београду и излагања у бројним градовима Србије, ова ,,путујућа изложба“ обишла је Русију, Босну и Херцеговину (укључујући и Републику Српску). Изложбу је припремила Национална библиотека Републике Бурјатија, док ће никшићкој публици она бити представљена уз подршку Општине Никшић, Амбасаде Русије у Црној Гори, Никшићког позоришта, Руског дома и Друштва црногорско-руског пријатељства „Свети Георгије“.