Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

О епохи Петра Великог на изложби у Црној Гори

Изложба „Император Петар Велики и његов дипломата Сава Владиславић Рагузински“ отворена је синоћ у Никшићком позоришту. Део је циклуса манифестација организованих на иницијативу Руског дома поводом обележавања 350 година од рођења Петра Великог, једног од најутицајнијих владара модерне европске историје.

Након београдске премијере и излагања у бројним градовима Србије, ова „путујућа изложба“, приређена, између осталог, и уз учешће потомка Саве Владиславића, Бранка Вукомановића, гостовала је у Русији и Босни и Херцеговини. Прилика за упознавање са епохом владавине Петра Великог указала се и Никшићанима, а захваљујући подршци Амбасаде Русије у Црној Гори, Општини Никшић, Никшићком позоришту и Друштву црногорско-руског пријатељства „Свети Ђорђе“.

Међу почасним званицама догађају је присуствовао председник Општине Никшић Марко Ковачевић. Он је том приликом истакао да је захваљујући политици Петра Великог, дипломатији Саве Рагузинског и разборитости владике Данила Петровића Његоша положен темељ вишевековним везама Црне Горе и Руске империје, која је постала заштитница и покровитељица и Црне Горе и српског народа на овом простору.

Извор фото: Жељко Шапурић/Дневне новине „ДАН“, Подгорица

Медији о нама:

Дневне новине „ДАН“, Подгорица

Izložba posvećena Petru Velikom i grofu Savi Vladislaviću: Dvije velike ličnosti simboli zajedništva Rusa i Srba/

https://www.dan.co.me/kultura/izlozba-posvecena-petru-velikom-i-grofu-savi-vladislavicu-dvije-velike-licnosti-simboli-zajednistva-rusa-i-srba-5128569