Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

У знак сећања на руског добровољца Николаја Рајевског

По устаљеној традицији, делегација Руског дома, на челу са замеником директора Вјачеславом Чарским, присуствовала је меморијалној манифестацији посвећеној годишњици почетка Српско-турског рата 1876. године, током којег је формиран руски добровољачки покрет. Један од добровољаца, чије сећање Срби чувају са посебном пажњом, био је пуковник Николај Рајевски, који је страдао у једној од најкрвавијих битака код Горњег Адровца у близини Алексинца.

У знак сећања на погибију Раjевског и његових сабораца за ослобођење Србије, у порти цркве Свете Тројице, подигнуте на месту његове смрти, данас је служена света литургија, те су положени венци крај каменог крста са натписом: „Руски пуковник Николај Рајевски у борби са Турцима погибе на овом месту 20. августа, 1876. године“. Посвећена Светој Тројици, ова црква је у народу позната као „црква Вронског“ или ,,руска црква“ пошто се верује да је управо Николај Рајевски послужио Лаву Толстоју као прототип за лик грофа Вронског у роману ,,Ана Карењина“.

У оквиру меморијалне манифестације делегација је посетила манастир Светог Романа и положила венац на гроб, у коме, према предању, почива срце Рајевског. Манифестацију је употпунио културни програм „Руско срце на српској земљи“ у организацији Друштва српско-руског пријатељства „Православље“.