Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

У Руском дому у Београду одржана је руско-српска модна ревија

Дизајнери двеју земаља представили су своје колекције, а уметнички ансамбли – традиционалне песме и игре у националној ношњи.
Присутне су поздравили генерални директор Фондације за развој Краснодарског краја, посланик и шеф краснодарске делегације Иља Шакалов, директор Руског дома у Београду Јевгениј Баранов, руководилац Асоцијације дизајнера Југа Русије Ана Рожина, директор Serbian Fashion Week Весна да Винча Југовић и “Мисс Србије 2021” Ања Радић, као и атаман удружења српских козака Стево Вранић.
Са руске стране на модној ревији су уживо и у онлајн формату представљени дизајнери и брендови Краснодарског краја.
1. Млади бренд одеће за децу и тинејџере премијум класе Sofya Tereshina. Дизајнерка бренда Софја Терјошина је са својих 13 година већ успела да постане резидент главних недеља моде у Русији, Digital Fashion week у Милану и Kids Fashion week у Фиренци, као и победница такмичења младих дизајнера. У Београду Софја је представила колекцију „Звуци града“.
2. Бренд Olga Kolibri је спој удобности, универзалности и индивидуалности. Бренд је основан 2019. године.
3. Бренд SOVANA, колекција „На ивици“. Млади руски бренд одеће за децу и тинејџере. Колекције се редовно представљају на кључним недељама моде у Русији. SOVANA је јединствени дечји руски бренд, који је акредитован на истој писти као и JIMMY CHOO у Дубаију и на званичној Недељи моде у Милану 2022. године. Номинован је за награду SLAVA ZAITSEV Fashion & Beauty Awards 2020.
4. Бренд „ВЕЛИКИ ПРАЗНИК“. Модна кућа „Велики празник“ из града хероја Новоросијска. Дизајнерка је Кубањска козакиња Дарја Тељтевскаја. Она креира савремену народну ношњу, користећи традиционални вез, кројеве народних елемената одеће, вешто спајајући наслеђе народне ношње и најновије токове модне индустрије.
Са стране Србије су представљни брендови SANA, JEE SEE TEX и KROT DESIGN.
Иља Шакалов: „Манифестација је одржана у оквиру пословног програма бизнис-мисије Краснодарског краја у циљу јачања трговинско-привредне сарадње, развоја друштвених односа, као и промовисања руске културе и краснодарске традиције. Предузећа лаке индустрије Краснодарског краја представили су квалитетну одећу у савременом и етно стилу. Манифестација је постала пример новог формата промовисања руске културе, која је кроз представљену гардеробу анализирана у духу православља и козачке традиције. Без обзира на разна ограничења, политички притисак непријатељских држава и бројне санкције, односи Русије и Србије све више јачају.“
На сцени Руског дома наступили су познати извођачи извођачи међународног нивоа: Алиса Хорошулина, Ана Мићић, Денис Кук, Дмитриј Понкратенко, КУД Опленац Топола и КУД Корени Београд и други уметнички ансамбли Србије.
Манифестацију су организовали Фондација за развој Краснодарског краја, Асоцијација дизајнера Југа Русије и Србије и Српска дијаспора у Краснодарском крају уз подршку Руског дома и Министарства спољних послова Русије.