Telegram Contact Instagram Facebook Youtube
  • sr
  • ru
Руски дом

Председник Балканске бициклистичке уније Владимир Куваља упутио речи подршке руском спорту

У оквиру радне посете Русији, организоване у циљу даљег развоја сарадње у области спорта између Републике Српске (Босна и Херцеговина) и релевантних руских институција, председник Балканске бициклистичке уније, репрезентативац Југославије, Републике Српске и БИХ у друмском бициклизму, спортски менаџер Владимир Куваља учествовао је у раду међународног форума „Русија – спортска држава“ у Кемерову.
Правећи паралелу са тешким деведесетим у Југославији, посебно у Босни и Херцеговини, када је босанским спортистима било забрањено да се такмиче под својом заставом и химном, Куваља се обратио речима подршке руској спортској заједници. „Код нас се каже – ,,на муци се познају јунаци“. Саосећамо са вашим народом, а поготову лично саосећам неправду према вашим спортистима“, нагласио је Куваља. Према његовим речима, један од начина за превазилажење актуелне кризе у спорту је стварање нових независних организација које неће бити контролисане од стране Запада и које ће организовати фер плеј надметања без забрана и дискриминације.
„Спорт без Русије није спорт. Ниједно првенство без Русије није светско првенство. Дужност наших држава је да промовишу све спортске нације које препознају главну сврху спорта – слобода избора и фер надметање на спортским теренима. Русија је то више пута доказала и несумњиво представља један од најбољих примера тога. Пут неће бити лаган, али сам спреман да радим на томе и да истрајемо заједно“, закључио је председник Балканске бициклистичке уније.
Као организатор Светског првенства UCI GranFondo у бициклизму, одржаног прошле године у Источном Сарајеву, Владимир Куваља је након победе руске бициклисткиње Марине Летаеве донео одлуку да се пусти химна Руске Федерације, упркос санкцијама које је Светска антидопинг агенција (WADA) увела против руског спорта.
На иницијативу Руског дома, Указом Федералне агенције за питања Заједнице Независних Држава, сународника у расејању и међународну друштвену сарадњу (Россотрудничество) од 20. новембра 2021. године, Владимир Куваља одликован је почасним знаком „За пријатељство и сарадњу“.